Thursday, May 23, 2013

MEMBACA - SALAH SATU SUMBER ILMU

Siapa diri kita akan datang, akan dicorakkan oleh buku apa yang kita baca sekarang.

Membaca adalah anak kunci pengetahuan. Ilmu boleh dimiliki dengan membaca. Mulakan membaca walaupun dengan kadar yang sedikit.

"When you stop learning, you stop leading-apabila kita berhenti belajar, kita berhenti memimpin.Setiap kita adalah pemimpin, sekurang-sekurangnya pemimpin kepada diri sendiri. Ingat selalu "leaders are learner-pemimpin adalah orang yang sentiasa belajar."

Ilmu yang dimiliki tetapi tidak diamalkan samalah seperti meletakkan pelita di atas atap. Apa hasilnya? Ruang dalam rumah tetap gelap kerana cahaya hanya tersebar di atas atap.

Ingatlah kata-kata hukama:  Orang yang berjaya ialah orang yang hari ininya lebih baik daripada semalam. Orang yang terpedaya ialah orang yang hari ininya sama seperti semalam. Dan orang yang celaka ialah orang yang hari ininya lebih buruk daripada semalam.

Maka sentiasalah berusaha memperbaiki diri dgn ilmu. Kita akan sentiasa berubah, sama ada menjadi orang yang lebih baik atau sebaliknya. Jika kita tidak menaik, kita pasti sedang menurun.

Dari buku Buku Mukmin Profesional : Celik Mata Hati (Ustaz Pahrol Mohamad Juoi)


Manfaatkanlah persamaan dan matanglah dalam menguruskan perbezaan.


Berbeza pandangan tidak menjadi masalah. Itu sudah fitrah manusia. Selagi kita manusia, selagi itulah kita berbeza. Itu satu ketetapan daripada Allah yang tentunya punya hikmah yang tersendiri. 

Namun, yang menjadi masalah ialah sikap manusia dalam menghadapi perbezaan. Padahal perbezaan tidak semestinya satu pertentangan, jika diuruskan dengan baik, yakni dengan sikap lapang dada, saling menghormati dan paling penting ikhlas kerana Allah. 

Manfaatkanlah persamaan dan matanglah dalam menguruskan perbezaan.
- Ustaz Pahrol Mohamad Juoi-

Alam ini adalah sebuah ‘sekolah’ yang besar


Alam ini adalah sebuah ‘sekolah’ yang besar. Setiap manusia adalah para pelajarnya. Dan kita terpaksa belajar berterusan. Hidup adalah satu siri pelajaran yang tersusun rapi untuk difahami dan dihayati sepanjang hayat.

Fahamilah ‘mesej’ yang dibawa oleh setiap peristiwa, individu dan keadaan yang berlaku keatas kita. Jika tidak, maka terpaksalah kita mengulangi pelajaran itu berkali-kali. Sebab itu kita pernah temui individu yang sentiasa berdepan dengan masalah yang sama berulang-ulangkali.

Ujian hidup datang dengan pelajaran, dan pelajaran itu datang bersama tuntutan perubahan. Jika sudah berkali-kali pelajaran disampaikan, tetapi masih tidak ada perubahan, maka itu bermakna kita gagal dalam ‘sekolah’ kehidupan

Ingat, setiap kali sesuatu menimpa kita, samada baik atau buruk. Itu adalah pelajaran yang menuntut perubahan. Maka ubahlah diri kita selalu, ke arah yang baik, lebih baik dan cemerlang.

Jangan sekali-kali menangguhkan pelajaran, nanti kita akan menangguhkan perubahan dan akhirnya menangguhkan datangnya kebaikan
http://genta-rasa.com/2011/03/07/frust-dalam-bercinta/#more-1318

Kaya atau Miskin Bukan Penentu KejayaanKaya atau miskin bukan penentu kejayaan.

“Bila Allah beri kita kaya, belum bererti Allah memuliakan kita… 
Allah baru menguji kita. Bila Allah berikan kemiskinan..
 bukan menunjukkan Allah sedang menghina kita
 tetapi sebaliknya Allah sedang menguji kita.

Situasi ujian yang dihadapi manusia adalah berbeza. Justeru, yang menentukan suatu kejayaan bukan situasi tetapi RESPONS HATI ketika menghadapi situasi itu.

Ujian tidak akan menghina atau memuliakan kita tetapi reaksi atau respons kita terhadap ujian itulah yang memuliakan atau menghinakan kita.  Yang sabar dan syukur, jadi mulia… 
lalu mereka berjaya. Yang putus asa dan takbur, 
jadi hina… lalu mereka gagal.
http://genta-rasa.com/2012/12/31/all-is-well-semuanya-baik-belaka/#more-2369

Hadis Qudsi- Ikhlaskan Amalanmu


Berfirman Allah Taala yang bermaksud;

Wahai Anak Adam

Wahai hamba kepada dinar dan dirham
Aku menjadikan kedua duanya bagimu supaya kamu
memperolehi makanan dan pakaian daripada rezekiKu agar
engkau bertasbih kepada Ku dan mensucikan Aku

Tetapi kemudiannya kamu mengambil kitabKu

dan kamu letakkannya di belakang kamu

Kamu mengambil dinar dan dirham dan

kamu junjung di atas kepalamu

Engkau memuliakan rumah rumahmu dan

kamu merendah rumah rumahKu

Bukanlah kamu itu orang baik baik dan orang merdeka

melainkan kamu itu hamba dunia

Sebenarnya penghimpunan seperti itu

(yang menghimpunkan harta di dalam dunia)
umpama kubur yang diwarnakan dengan warna putih
Zahirnya kelihatan indah tetapi didalamnya sangat mengerikan

Kamu juga berbuat baik terhadap manusia

serta mengasihi mereka dengan kata katamu yang manis
dan perbuatan kamu yang cantik, tetapi kamu menjauhi dengan hati,
hati kamu yang keras dan keadaan kamu yang keji

Wahai Anak Adam

ikhlaskanlah amalanmu
dan pintalah kepadaKu akan kuperkenankan
permintaanmu itu lebih banyak daripada
yang dipinta oleh orang yang meminta

(petikan Hadis Qudsi Kitab imam al Ghazali; al Mawa'iz Fil Ahadis al Qudsiah) Kenanglah Saat Berpisah...

Kata Hukama: “Beramallah ketika berada di tempat yang tidak ada ganjaran tetapi ada peluang beramal (dunia), sebelum kita berpindah ke tempat yang hanya ada ganjaran tetapi sudah tidak ada peluang beramal (akhirat).”

Saat perpisahan itu pasti tiba. Dan tidak ada masa yang sesuai untuk saat itu. Jika datangnya kita tidak diminta, maka perginya tidak diduga. Bila sanggup hidup, mesti sanggup mati. Bila sanggup datang, mesti sanggup pulang. Kita hanya menghabisi bilah-bilah hari yang telah ditentukan. Tujuan ke sini untuk diuji… tiba masanya pasti kembali

“Manusia lahir bersama tangisan, dicelahi kehidupannya oleh tangisan dan akan dihantar ke pusara oleh tangisan.” Tuhan tidak mencipta manusia bodoh… Tuhan mencipta manusia dengan kebijaksanaan berbeza. 

Sentiasalah berusaha menjadi insan yang baik. Jatuh, bangun kembali. Jatuh, bangun lagi. Tempuhi jalan mujahadah sekalipun langkahmu pernah goyah. Jangan mengalah. Kau tidak akan kalah selagi tidak mengalah. Jika tidak mampu menambah, jangan mengurang. Jika tidak mampu menjulang, jangan menghalang. 

“Jika tidak mampu menjadi garam yang memasinkan ikan, jangan jadi lalat yang membusukkannya.” Jika tidak dapat mengucapkan perkataan yang baik, banyakkan diam. Jika memberi nasihat dirasakan terlalu berat, cukuplah dengan menghulurkan doa dan munajat.

Sesungguhnya mati itu bukan satu pengakhiran tetapi satu permulaan kepada satu kehidupan yang lebih sejati dan hakiki. Bukankah kita bertemu untuk berpisah? Dan berpisah untuk bertemu? Semoga kembara kita di dunia akan tiba bersama di hujung destinasinya.. Syurga!

http://genta-rasa.com/2009/07/31/kenangkanlah-saat-berpisah/#more-512Wednesday, May 22, 2013

Bukan semua yang disukai memberikan kesukaan akhirnya

Di sebuah perkampungan terpencil di India,tanaman dan harta benda penduduknya sering dirosakkan oleh monyet-monyet liar. Mereka perlu membanteras monyet liar agar tidak bermaharajalela.

Untuk menangkap haiwan separa pintar ini bukanlah tugas yang mudah. Namun,setelah membuat penelitian mendalam,mereka menggunakan satu kaedah unik dan berkesan.

 Mereka membuat sebuah kotak kayu lalu dipakukan ke lantai. Di bahagian atas kotak tersebut dibuatkan lubang kecil sebesar ukuran tangan monyet.Lubang itu hanya boleh dimasuki lubang kecil sebesar ukuran tangan monyet.Lubang itu hanya boleh dimasuki ketika jari-jari tangan dikuncupkan.Di dalam kotak itu diletakkan makanan. Setelah siap,kotak itu dibiarkan.

Monyet-monyet pun datang.Mereka pun menghulurkan tangan kedalam lubang tersebut untuk mengambil makanan.

Makanan digenggam dan ditarik keluar.Apa yang berlaku ialah tangan mereka tersekat kerana mereka sedang menggenggam makanan dan tak dapat memboloskan tangan dari kotak tersebut.

Pada saat inilah ketika sedang terkial-kial,penduduk kampung datang menyerbu dengan kayu keras. Mereka memukul dengan kuat monyet-monyet malang itu sehingga remuk tengkorak.Luka pada tubuh monyet sangat dalam dan darah terpercik di serata tempat.Jeritan dan raungan ialah bahasa kesakitan yang tidak dapat digambarkan.

Yang hairannya,walaupun monyet-monyet itu dipukul dan menanggung kesakitan yang tidak terperi sakitnya,monyet-monyet tersebut masih menggenggam makanan dengan kuat dan tidak mahu melepaskannya.Tangan terus terlekat pada kotak dan monyet terus dipukul sehingga mati.Cerita ini sangat menyayat hati.

Kesukaan dan keghairahan kepada makanan menyebabkan monyet tidak boleh melepaskan makanan itu walaupun sebentar untuk lari menyelamatkan diri.Kesukaan dan keghairahan itu sebenarnya yang membunuh mereka!

Namun pun demikian,hal yang sama berlaku kepada manusia yang mendakwa pintar.Begitu banyak pengalaman dalam hidup ini memberikan isyarat dan mesej yang jelas,bahawa ada perkara yang disukai dalam hidup ini tetapi ia membawa kepada kemusnahan dan kehancuran.

Manusia malangnya tidak mahu melepaskan seperti perangai monyet yang tak mahu melepaskan makanan meskipun diancam bahaya. Sebaliknya mereka terus menerus membuat,mengulang-ngulang kesalahan,merasai kesan serta akibat bersama kesakitan dan menderitainya sampailah saat hancur binasa.

Ingat dan sentiasa ingat, bahawa bukan semua yang kita sukai akan memberikan kebaikan dan keseronokan pada akhirnya.
Monday, May 20, 2013

HADIS QUDSI(KITAB I.GHAZALI, AL-MAWA’IZ FIL AHADIS AL-QUDSIAH)


Wahai anak Adam, janganlah kamu tergolong dalam golongan mereka yang suka melengah-lengahkan taubat dan memanjangkan angan-angan.

Janganlah kamu mengharapkan kebahagiaan akhirat tanpa beramal.

Memperkatakan perkataan ahli-ahli ibadah tetapi beramal dengan amalan munafik. Sekiranya diberikan tidak pernah merasa cukup. Sekiranya tidak memperoleh sesuatu tidak mahu bersabar.

Menyeru kepada kebaikan tetapi tidak melakukan kebaikan. Mencegah kemungkaran tetapi masih bergelumang dengannya.

Mengasihi orang soleh tetapi tidak mahu bersama golongan mereka. Membenci orang munafik tetapi kamu terdiri daripada golongan mereka. Bercakap perkara yang tidak dibuat. Buat apa yang tidak disuruh. Meminta ditunaikan janji-janji Allah tetapi ia tidak menunaikan hak-hakNya.

Wahai anak adam, setiap hari yang baru, bumi akan menegurmu dengan kata-kata: ‘wahai anak adam, engkau berjalan di permukaanku, dan setelah itu engkau akan disimpan ke dalam perutku. Engkau memakan sebanyak yang engkau inginkan ketika berada di permukaanku kemudian engkau akan dimakan ulat di dalam perutku.’

Wahai anak adam, setiap hari bumi berkata kepadamu: ‘wahai anak Adam, aku ialah rumah yang sengsara. Aku adalah rumah yang bakal meninggalkanmu keseorangan. Aku ialah rumah yang gelap. Aku ialah rumah bagi ular dan kala jengking. Oleh itu, makmurkanlah dengan amal soleh, dan janganlah engkau runtuhkan daku.’

HADIS QUDSI(KITAB I.GHAZALI, AL-MAWA’IZ FIL AHADIS AL-QUDSIAH)


Orang yang panjang angan-angan duniawinya akan melengahkan perkara yang sangat penting dalam ibadah iaitu taubat, natijahnya : -
  • Amal soleh tidak mampu dibuat walaupun ada keinginan terhadap keselamat di akhirat
  • Pelaksanaan akan bercanggah dengan apa yang disebut
  • Tidak akan merasa puas terhadap apa yang telah didapati
  • Tidak bersabar atas kekurangan diri
  • Menjadi pembohong apabila menyeru kebaikan tetapi tidak melaksanakannya begitu juga soal kemungkaran masih menjadi ketagih kepadanya
  • Hanya melihat dan menghormati orang soleh tetapi hati begitu keras untuk mengikuti kebaikan mereka
  • Selalu menunjukkan rasa benci terhadap golongan munafik tetapi apabila diteliti pada amalan banyak persamaan dengan golongan itu
  • Cakap tidak dibuat, buat apa yang tidak diperintah
  • Sering merungut tentang harapan dan permohohan yang dipohon kepada Allah agar dikabulkan tetapi tidak pernah berfikir tentang titah perintah Allah yang tidak dilaksanakan